Ontdek natuurlijk lopen met ByTradition barefoot schoenen: Een unieke revolutie in schoeisel!

 

Ontdek natuurlijk lopen met ByTradition

barefoot schoenen:

Een unieke revolutie in schoeisel!

Natuurlijk lopen

Hoe zou het zijn om schoenen te dragen die u in staat stellen om te bewegen zoals u op blote voeten zou doen? Stelt u eens voor dat schoeisel niet slechts bedoeld is om uw voeten te bedekken, maar om uw natuurlijke loopwijze te ondersteunen en te verbeteren. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op uw voeten, maar op uw gehele lichaam.

 

Laten we teruggaan naar de basis: lopen op blote voeten. Het gebruik van de hele breedte van uw voeten zorgt voor stabiliteit, sterke spieren en een gezonde bloedsomloop. ByTradition neemt deze natuurlijke manier van lopen als uitgangspunt. Onze barefoot schoenen zijn ontworpen om uw voeten te laten bewegen zoals ze bedoeld zijn, met alle voordelen van dien. Onze schoenen hebben vier unieke kenmerken die samen de basis vormen van gezond schoeisel: een platte en flexibele zool, vrije ruimte voor tenen, luchtcirculatie in de schoen (ademende schoenen), en aarding (grounding).

 

Platte en flexibele zool

Hoewel natuurlijk lopen en natuurlijk rennen ideaal zijn, begrijpen we dat het niet altijd haalbaar is. Het is daarom prettig als het dragen van schoenen zoveel mogelijk het natuurlijk lopen en rennen nabootst.

Echter het merendeel van de schoenen heeft hakken, stugge zolen en verstevigingen, waardoor de natuurlijke beweging van de voet wordt belemmerd: wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat langdurig gebruik van reguliere schoenen leidt tot anatomische en functionele veranderingen, zoals een verminderde voetbreedte en spreiding van de voorvoet (het doorzakken van de middenbeentjes), onder belasting. Deze veranderingen worden veroorzaakt door de beperkingen van de schoen. Lopen op schoenen resulteert namelijk in een grotere paslengte en een grotere naar achteren buigende beweging bij voet-grondcontact. Buiten-, midden- en binnenzolen, met name bij hakken, slijten vaak asymmetrisch. Dit veroorzaakt het uit balans raken van de hiel waardoor de belasting van knie en enkel wijzigt en kan leiden tot klachten1.

 

Er zijn talrijke wetenschappelijke studies die aantonen dat langdurig lopen op niet geschikte schoenen gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de voet2. De ontwikkeling van de mediale voetboog wordt bijvoorbeeld belemmerd bij kinderen die gedurende de eerste 6-8 jaar rigide en ondersteunende schoenen dragen, wat de algemene gezondheid beïnvloedt. Ook is het aantal platvoeten groter bij geschoeide kinderen met conventionele schoenen, wat ook invloed heeft op de algehele gezondheid3. Deze ontwikkeling zet zich gedurende ons leven voort en resulteert regelmatig in het gebruik van tussen- en inlegzolen4. Uiteindelijk kan dit een van de oorzaken zijn dat sommige oudere mensen ernstige vervormingen aan hun voeten ontwikkelen, met als gevolg een sterk verstoorde balans en het gebruik van orthopedische (steun)schoenen.

 

Echter, onderzoeken geven aan dat natuurlijk lopen en lopen op platte en flexibele schoenen gezondheid bevorderend werkt: natuurlijke lopers vertonen meer flexibiliteit; bij natuurlijke lopers wordt de voet vlakker neergezet, is de wandelsnelheid lager en zijn de passen kleiner, wat zorgt voor een vloeiende natuurlijke loopbeweging zonder schokbelasting voor het lichaam. Ook zorgt blootsvoets lopen of het dragen van barefoot schoenen voor minder belasting tijdens het lopen en rennen, want er is ongeveer 12% minder druk op het kniegewricht vergeleken met gangbare schoenen5.

 

Tevens is er een verband tussen de stabiliserende voetspieren en de diepe core spieren (core spieren zijn 29 spieren in het centrum van het lichaam)6. Immers, tijdens het wandelen en het hardlopen worden de voetspieren iets langer, gevolgd door een snelle verkorting wanneer de voetboog terugveert. Het dragen van een platte en flexibele zool tijdens het lopen en rennen zorgt dus niet alleen voor actieve spieren in de voet, maar activeert ook spieren in het hele lichaam. Deze spieren werken samen en versterken elkaar, wat resulteert in een verbeterde balans. Bij een toename van de buiging in de enkel beweegt de voet verder van het scheenbeen af. Een toename van de strekking van de enkel leidt tot minder kracht van de spier in de kuit die de vier kleine tenen helpt buigen. Samen heeft dit als gevolg dat er meer kracht wordt gevraagd van de voetspieren die zich aan de bovenzijde van de voet bevinden. Dat zorgt voor een goede balans. Dat is ook naar voren gekomen in een vergelijkbare studie op basis van een krachtrainingsmethode waarbij het doen van specifieke oefeningen bij elke warming up 2–3 x per week, 15–30 min. per sessie na vijf weken een significante verbetering liet zien van de kracht in de voetspieren7. Een andere studie liet zien dat na maanden barefoot walking en running de voet korter (= sterker) werd.

Ren-, sprong- en sprintoefeningen op de voorvoet met barefoot schoenen leidden na drie weken, vijf per week dertig minuten per keer oefenen, tot een sterke toename van kracht in de voetspieren. Bij lichtere en flexibelere schoenen verminderden tevens de verschillen in de beweging van een lichaam ten opzichte van natuurlijk lopen, waarbij een groter contactoppervlak wordt bereikt door een vlakkere voetplaatsing. Dit zorgt voor een verminderde belasting en een gelijkmatigere drukverdeling over de voet. Lopen op een platte en flexibele zool leidt tot een verbeterde algehele houding en verminderde belasting van gewrichten.

 

Het lopen en rennen op een platte en flexibele zool ondersteunt dus een natuurlijke voetafwikkeling en vormt zo de ideale basis voor een natuurlijke en rechtopstaande houding, wat kan bijdragen aan het voorkomen van blessures en van knie-, heup- of rugklachten. By Tradition schoenen zijn dan ook zonder hak, zodat u op natuurlijke wijze loopt, vergelijkbaar met het lopen op blote voeten8. Probeer ByTradition natuurlijke barefoot schoenen bijvoorbeeld een maand lang uit en ervaar zelf of u een begin van veranderingen ervaart. Het mooie is dat voeten steeds veranderen, en dus ook ten goede kunnen veranderen zodra meer blootvoets en met natuurlijke barefoot schoenen wordt gelopen en gerend. Veranderingen kunnen redelijk snel worden opgemerkt. Denk daarbij eerder over maanden dan over jaren9. Tenen gaan weer uit elkaar staan en voetspieren worden sterker.

  

Vrije ruimte voor tenen

Het ontwerp van schoenen beïnvloedt de anatomie van de voet en de mate van bewegingsvrijheid. Wetenschappelijke studies geven aan dat er een relatie is tussen schoenontwerp en voetgezondheid10. Deze studies omvatten metingen van de scheefgroei van tenen en de relatie hiervan met het aantal jaren dat reguliere schoenen zijn gedragen. Ook wordt de link tussen te krappe schoenen en een toename van scheefgroei van tenen bij kinderen besproken. Verder wordt aangetoond dat schoenen met een rigide zool en bovenwerk de natuurlijke beweeglijkheid van de voeten belemmeren, wat leidt tot het doorzakken van de voorvoet doordat de middenvoetsbeentjes zakken, en verminderde beweging in het enkelgewricht bij de afzet.

 

Schoenen met voldoende teenruimte daarentegen zorgen er echter voor, dat de kans op klachten, zoals hamertenen en eeltknobbels verminderen. Ook staan spieren allemaal in verbinding tot elkaar11. Het belemmeren van voetspieren heeft dan ook gevolgen voor de beweeglijkheid en activiteit van spieren in het hele lichaam. ByTradition schoenen bevorderen dan ook een natuurlijke, gezonde manier van lopen. Ze hebben een brede pasvorm, waardoor de tenen de ruimte hebben om vrij te bewegen.

 

Aarding (grounding)

Aarding ontstaat door direct contact van uw lichaam met de aarde. Alles op en rond de aarde heeft met frequenties te maken12. Sinds de jaren 1990 hebben wetenschappers zoals Drs. Karol en Pawel Sokal en Clint Ober onderzoek verricht dat wijst op de gezondheidsvoordelen van aarding13. Aarding bevordert een positieve verschuiving in de elektrische toestand van het lichaam, beïnvloedt de elektromagnetische effecten van het bloed en stimuleert zelfherstellende mechanismen. Op momenten dat u niet in verbinding bent met de aarde, laadt u op met elektromagnetische energie uit uw omgeving en wordt de temperatuur van uw lichaam steeds hoger14. Een hoge temperatuur is niet goed voor de weerstand. Het, door in verbinding met de aarde, ontladen van elektromagnetische energie uit uw lichaam is gezond.

Diverse wetenschappelijke studies tonen de relatie aan tussen aarding en het verminderen van stress, pijn, ontstekingenspierschade, vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, neerslachtigheid en lage rugpijn1516171819. Daarnaast wordt het verband behandeld tussen aarding en de verbetering van slaapkwaliteitbalanshuidconditie, bloeddruk, ademhaling, zuurstoftoename en de bloedtoevoer naar verschillende delen van het lichaam2021222324. Hoe meer zuurstofopname er mogelijk is, hoe meer zuurstof er in het bloed kan worden opgenomen. Bloed zorgt dat organen en weefsels voldoende zuurstof en voedingsstoffen ontvangen om goed te functioneren. Het aanwezige zuurstofgehalte in het bloed bepaalt de mate van omzetting van zuurstof in energie binnen deze organen en weefsels.

 

Bij ByTradition wordt aarding bereikt door gebruik te maken van een buffelleren zool. Een groot deel van de schoenen, de schoenen zonder natuurrubber zool, zijn voorzien van een puur koperen klinknagel aan de basis van de buffelhuid, waardoor ze de geleidbaarheid bevorderen. Dit versterkt de ontlading van elektromagnetische energie uit uw lichaam en bevordert de opname in uw lichaam van de frequentie van de aarde25. Dit verhoogt uw eigen frequentie, wat gunstig is voor de weerbaarheid en vitaliteit van uw lichaam. Onder onze voeten zijn er allemaal plekken die in verbinding staan met diverse organen en delen van ons lichaam. Ook bevindt zich onder de voet chakra Zonnevlecht. Een chakra is een plaats in het energielichaam van de mens die binnen die traditie van belang worden geacht voor levenskracht. Het in verbinding staan met de aarde stimuleert deze plekken en met name de chakra onder uw voet.

 

Luchtcirculatie in de schoen (ademende schoenen)

Wetenschappelijke studies tonen het verband aan tussen het microklimaat van schoenen en de microbiële gemeenschap op de voetzoolhuid26. Het gaat daarbij om de toevoer van zuurstof, het drogen en verfrissing en de afvoer van warmte en vocht van de huid27. Hierbij spelen ventilatie en temperatuur in de schoen een cruciale rol. Ademend schoeisel reguleert de temperatuur en vochtigheid binnen de schoen, wat het risico op schimmelgroei en ongemak vermindert. Dit heeft tot gevolg dat problemen zoals wondjes, eczeem, schimmel op de voethuid of geur zullen niet optreden.

 

De ademende en natuurlijke materialen die ByTradition hanteert, zorgen ervoor dat schoenen goed ventileren. Tijdens het bewegen stroomt lucht door de poriën van het leer en de naadgaten in de zool, waardoor de voeten koel en droog blijven, terwijl zij verzadigd zijn met zuurstof.

 

Ervaar het zelf

Ervaar zelf de connectie tussen uw lichaam en de aarde. Begin vandaag nog met lopen op onze natuurlijke barefoot schoenen en ontdek het verschil. Voel de vrijheid, flexibiliteit en levendigheid, naast andere gezondheidsvoordelen. Onze schoenen zijn licht van gewicht, passen zich aan uw voet aan en bieden een unieke ervaring.

  

Maatwerk en duurzaam

ByTradition schoenen zijn geen industriële produkten, maar zij zijn handgemaakt, en maatwerk. Ze passen als een tweede huid om uw voeten, omdat wij erkennen dat uw voeten belangrijk zijn. Het functioneel ontwerp staat voorop, ByTradition volgt daarbij niet blindelings de mode van het seizoen. Er zullen dus geen schoenen ongebruikt worden vernietigd omdat de mode is veranderd of omdat de vraag lager is dan het aanbod. U kunt zelf de kleur van uw gewenste schoen kiezen en de schoenen worden voor u met de hand en op maat gemaakt. De toegepaste materialen zijn herwinbaar en biologisch volledig afbreekbaar. Onze schoenen zijn dus zeer duurzaam en daarmee niet schadelijk voor het milieu.

 

De perfecte schoen voor u. Wat maakt een goede schoen?

De ByTradition schoen is de ideale schoen. Hij benadert natuurlijk lopen. Hij heeft geen hak, geen versmalling aan de voorkant, een flexibele zool van buffelleer, heeft ademende materialen, en heeft aarding. Dit maakt onze schoenen anders en beter voor uw voeten. Bovendien passen onze hand- en op maat gemaakte schoenen als een tweede huid om uw voeten.

De wetenschappelijke basis voor de fundamentele kenmerken die wij als uitgangspunt nemen bij het ontwerp van onze natuurlijke barefoot schoenen bevestigt dat onze schoenen bijdragen aan een gezondere manier van lopen, algemene voetgezondheid en de algehele gezondheid van het hele lichaam. Hieronder staan de wetenschappelijke onderzoeken, waar in de tekst naar wordt verwezen,  gespecificeerd per kenmerk. We hopen dat deze blog u nieuwsgierigheid heeft gewekt.

 

ByTradition schoenen zijn niet alleen anders, maar ze beloven ook een gezondere manier van lopen en leven. Bezoek onze Winkel en ontdek onze natuurlijk, maatwerk en handgemaakte barefoot schoenen. Voel het verschil, ervaar de voordelen, en stap in een gezondere toekomst voor uw voeten en de rest van uw lichaam!

 

Adrienne en Boudewijn

 

ByTradition natuurlijke barefoot schoenen:

Natuurlijk lopen, gezond leven

  

 

Bijlage: overzicht van onderzoeken per kenmerk

 

 Platte en flexibele zool


Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.